niedziela, 22 maja 2022

Światowy Dzień Pszczół

20 maja obchodziliśmy  Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Ponad 90% zapyleń roślin dokonywanych przez owady zawdzięczamy pszczołom. Pszczoły odpowiedzialne są za 2/3 roślin, które służą człowiekowi za pożywanie. Bez pszczół nie będziemy mieli pomidorów, cukinii, jabłek, orzechów, wiśni, czereśni, a także oleju rzepakowego i wielu innych warzyw i owoców, które codziennie spożywamy. Podczas zajęć poznaliśmy pszczelą hierarchię i zwyczaje pszczół, dzieci dowiedziały się jak ogromne znaczenie dla człowieka ma praca malutkich pszczółek, kto zajmuje się pszczołami, jak przebiega proses wytwarzania miodu i co te owady robią zimą. Oczywiście nie obyło się bez degustacji słodkiego i zdrowego miodu.

                                                        


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz