środa, 9 lutego 2022

Międzynarodowy Dzień Pizzy

 Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia pizzy i święta

Za twórców kultowej dziś pizzy uznaje się kucharzy z Neapolu, ale to pierwsze tego typu danie robiono już w starożytnej Grecji. Antyczni Grecy piekli placek z ziołami i polewali go oliwą. Co ciekawe, serwowano go najpierw na terenie dzisiejszej Italii. W starożytnym Egipcie takie okrągłe placki służyły jako sposób zapłaty.

Eksperci kulinarni przeważnie jako pizzę określają zapiekany placek na bazie sosu pomidorowego, a pierwsze pomidory do Europy trafiły dopiero w XVI wieku. Włosi nie mogli się przyzwyczaić do smaku nowego warzywa przez lata. Dopiero w XVIII wieku pizza z dodatkiem ziół i zaczęła robić furorę we Włoszech. Zaciekawiony jej fenomenem król Ferdynand II Burbon przyjechał do Neapolu spróbować pizzy. Posmakowała mu i przyczynił się do wypromowania jej w pozostałej części Włoch.

W 1889 roku Raffaelo Esposito, jeden z neapolitańskich kucharzy, zadedykował jedną pizzę królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Swój wypiek nazwał „margerita”, a była to wersja pizzy z serem mozzarella.

Codziennie na całym świecie sprzedaje się aż 13 milionów pudełek z pizzą.

źródło: https://wiadomosci.wp.pl/ 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz